Hjärtliga nyheter

Standard

I fredags hade jag precis satt mig i bilen när sjuksyrran från transplantationsgruppen ringde från Sahlgrenska. Hon hade inte fått tag i min man utan ringde mig.

Det första hon frågade var om vi pratat med doktorn. Nej det hade vi förstås inte – vilket innebar att det blev hon själv som fick ge beskedet; De hade haft sitt möte och maken är med på transplantationskön.

Herregud vilken massa känslor som kom! Tårarna sprutade och jag satt och bara skakade. Vi hade fått uppfattningen att mötet skulle vara vecka 3, så även om vi var beredda på besked var vi inte beredda på det nu.

Därmed blev det oxå jag som fick ge besked till min man. Jag hann ju prata med honom innan doktorn. Han blev tyst. Resten av kvällen fortsatte han vara tyst. Det är ju beskedet vi ville ha – men det ÄR mycket att ta in. Fram tills beskedet är ju det hela abstrakt och avlägset om än nödvändigt. Med beskedet blir det konkret; någon måste dö, sen ska han själv kopplas loss från livet och därefter startas om. Dödsångest blir konkret. Rädslorna för smärtorna blir konkreta. Rädslorna från i somras att inte få se barnen växa upp blir konkreta.

Igen.

Jag orkar inte gå runt och känna en massa, i fredags var jag spak, men inte lika mycket nu. Jag klarar inte det. Jag har petat ner det under samma sten som alla andra känslor och så får vi ta det när det blir aktuellt. Det är väl därför huvudvärken pockar nonstop och kroppen känns som den vägde ett ton.

Från och med nu är telefonen på dygnet runt, även på jobbmöten. Jag har förvarnat min chef och mina kollegor att den dag telefonen ringer kommer jag resa mig och gå även om det är mitt i en mening.

Doktorn sa att det är flera som är på kö nu som har samma blodgrupp som maken. Det är omöjligt att förespå om väntan blir en vecka eller ett år, men vi bör kunna räkna med ett antal månader i alla fall. Det blir troligen inget i direkt närtid. Men vem vet. Det är ju grejen, varje gång telefonen ringer från okänt nummer kommer härmed att bli en källa till hjärtklappning.

Men det är bra det här.

Annonser

»

 1. Åhh, vad skönt med det beskedet! 💙Och fy, så tufft med det beskedet! 💙Fast alternativet känns sämre utifrån vad du berättat. Håller tummar och tår och ber en bön 🙏 att väntan inte ska bli alltför lång och att den ska leda spikrakt till det goda liv ni hoppas på!
  Styrkekramar

 2. Förstår att det ställer mycket på sin spets, men som du säger så var det inga alternativ. Jag är glad och lättad för att det nu öppnar sig en möjlighet för er att detta kan bli bra! Och ingen ska dö för er skull. Däremot kommer någon dö som ändå skulle gå och har ni tur så har denna någon valt att ge någon annan människa livet åter när denne själv inte kan vara kvar.
  Hoppas att er väntan inte blir allt för lång 💖

 3. Ett sånt efterlängtat ( och samtidigt läskigt besked). ❤️

  Håller med bebisfrön, för den som tänkt donera, måste ju tanken att en man och pappa till två små barn kan få leva vidare, vara något av det mest meningsfulla som kan ske med en för en själv då överbliven kropp. Hoppas ni får bra hjälp i väntan nu!

  Kram!

 4. Det är ju helt enormt svårt att greppa. Som du säger, någon måste dö innan det kan ge nytt liv. Dödsångest de luxe är ju väntat, många tankar, svårt att ta in att det kan/skall bli av. Man tacklar det nog olika som anhörig eller om man är den det gäller. Gå och vänta och vänta och vänta… vardagen måste ju fungera, svårt att planera osv. Men oerhört skönt att ni är med på listan. Har en kompis som fick nytt hjärta för ett par år sedan och hon mår väldigt bra idag. Vi förstod inte hur illa det var innan hon sa att hon skulle transplantera. Sköt om er nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s