Såhär ser den ut…

Standard

…västen som ska rädda min man om nåt händer.

Jag jobbar fö med listan över sånt jag måste ha kontroll på om något händer;

– Fullmakt att hantera bankärenden, tex vårt gemensamma banklån. Prata med banken om vad som händer om det plötsligt bara är en som kan betala lånet. 

– Fullmakt att hämta ut mediciner (klart!)

– Sätta varandra som förmånstagare för pensionssparande. 

– Lösenord till mail, fejjan, annat väsentligt?

– Behöver vi testamente? Vi har ingen enskild egendom. Vad vi har är gemensam bostad och gemensam bil och därutöver våra sparkonton. 

Har jag missat något? 

Ps. Jag har bokat en familjefotografering. Om det värsta händer vill jag ha bilder på oss tillsammans, vi har inte speciellt mycket av den varan idag. Vi har däremot några tusen bilder på barnen, haha. 

»

 1. Hej! Hoppas verkligen att det värsta inte händer. Är ni gifta så löser sig din sista punkt själv då du ärver honom och barnen ärver sedan dig. Är ni inte gifta så gift er nu annars får du lösa ut barnens del ur bostad osv.
  Kanske kan det vara viktigt att prata igenom din mans önskningar om vad som ska hända med honom om han inte kan förmedla det själv.
  Spela in filmer där din man är med, för att visa barnen och titta på själv. Tänker att jag själv skulle vilja höra rösten, skratt och se minspel och annat som är svårt att fånga på bild.
  Tänker på dig ofta.
  Kram

  Gilla

 2. Hjärtat brister fullständigt på mig över den sista punkten 💔 Men du gör rätt i att göra saker. ”Hellre förberedd och inte behöva, än behöva och inte ha förberett” brukar vi leva efter. En annan praktisk punkt jag tänkte på innan var er ekonomi. Har ni kontakt med en kurator på kliniken? Det är iof kanske en sådan som gett dig punkterna ovan redan? Dom brukar i alla fall vara suveräna på allt praktiskt, även var man kan söka extra medel och i bästa fall hjälper dom till att ta fram ansökningar och sånt. Kanske är för mycket att ta tag i men ekonomisk stress är också vidrig.
  Varm kram med mängder av kärlek till dig och din fina familj ❤️

  Gilla

 3. Kan knappt föreställa mig hur det måste kännas för er nu! Kan relatera till din lista, självklart vill vi bringa ordning och reda på det som går när allt annat är kaos ❤️ jag vet inte hur mycket din man orkar, men kanske ska ni sätta er ned och göra en ”Happy-lista” också? Kan vara bra att ha förslag på fina och roliga familjesaker som ni kan göra tills mannen din får ett nytt hjärta? ❤️ lite som förslag ovan och fotografier, utflykter, lekstunder, spela spel.. Kropp & själ på P1 har ett bra program om organdonation, om du vill ha input i dina tankar om det! Kram

  Gilla

 4. Bra ( men läskigt) att ändå ha koll OM nått händer. Måste vara en otrolig press och stress att tänka/ veta om…. Det händer. Jag hoppas du/ ni får bra support sen av kurator/ samtalskontakt. Så ni kan iaf breda lite ordning i tankarna som så klart snurrar. Sen kan man ju så klart inte utgå ifrån att det värsta kommer hända, där är vi inte. Även om det är svårt att hindra tankarna att fara iväg! 💜 Ni lever ju mitt i allt detta. Jag hoppas verkligen på bättring snart, att många frågor får svar . Ingen lätt väg att vandra för dig eller familjen. Men ni har varandra, på nått sätt är / blir ni starka tillsammans. Det måste också få vara ok att vara svag ibland. För att orka ta nya tag . 💞Vi vänner ( både på nätet och IRL) finns här. Allt blir så svårt att skriva i text ibland men hoppas du förstår vad jag menar. Kram!

  Gilla

 5. Det är på något sätt skönt att ha något handfast att ta tag i när sånt här händer, något man kan ta kontrollen över på sätt och vis. Hoppas verkligen att allt går bra och då har ni ju allt fixat för framtiden. Visst är det lite knepigt att man tar tag i sånt här först när det är skarpt läge? Ta hand om er nu! ♥ Kram

  Gilla

 6. Det är förfärligt att behöva tänka och förbereda för det där ”om”, men mitt i allt skönt med varje liten detalj som man kan få kontroll över när det mesta är kaos och man ändå ska rodda någon slags vardag samtidigt… Försäkringar är också en sån där kontrollpunkt, upplevde jag i varje fall. Vilka man har och vilka som kan tänkas falla ut när. Både förmånstagare om det otänkbara ändå sker, men också om ni har någon sjukförsäkring eller liknande som kan hjälpa er i nuläget kanske. Barnförsäkringen är också värd att kolla – för mig var ett villkor om kostnadsfri försäkring vid förälders dödsfall en liten orossten mindre att släpa på.
  Fånga guldkornen är viktigt både för att orka i nuet och för att spara minnen för framtiden – oavsett hur det går. Kanske orkar din fine make skriva ner några guldkornsminnen förknippade med var och en i familjen? Eller gå laget runt vid middagen (och spela in det): det bästa med mamma/pappa/E/M är… det roligaste jag vet är när pappa/mamma/E/M gör… jag tycker att det bästa med just vår familj är…. alltså sånt där jag skulle önska att vi fick till lite mer av här hemma, jag och 4.5-åringen.
  Önskar att det gick att skicka lite styrka ❤

  Gilla

 7. Sjukt bra att sånt är fixat, tror det tar bort lite av stressen, känslan att man har liiiite kontroll i alla fall kanske? Önskar innerligt att maken mår jättebra snart och att man hittar nån bra medicin så han slipper väst och oro. Kraaaaaaaaaaaaaaam!♥

  Gilla

 8. Det finns en försäkring att lägga till på bostadslånet, brukar ligga på runt 0,5-1% i extra ränta på lånet. Vi har haft en sån sen vi köpte första lägenheten tillsammans. Om jag dör försvinner min halva av lånet på huset och samma sak om maken trillar av pinnen. Även om man får betala lite extra så känns det otroligt skönt att veta att jag (eller maken) inte behöver kämpa med hela lånet.

  Det kan vara vettigt att göra/förbereda en bouppteckning om tillgångar (inkl möbler, smycken, andra värdesaker, bilar osv), för att underlätta om det skulle bli aktuellt med värsta-scenariot.

  Och kolla upp alla avtal som maken eventuellt står på, medlemskap o dyl, som behöver sägas upp.

  En annan viktig sak är att utse vilka personer i er närhet som ska hjälps till med vad, om något händer. Vem som ska hjälpa till med barnen, vem som ska laga/köpa mat och se till att ni får i er näring, vem som ska sova hos er i början alternativt hos vem ni ska sova, vem som ska följa med dig som stöd i kontakter med vårdgivare/bank/begr.byrå. Och vem som har rätt att fatta beslut åt dig om det skulle bli så att det inte går att mäkta med situationen. Dvs vem du ska ge en fullmakt till. Det går att skriva en Framtidsfullmakt där du specar vad som ska ingå och vid vilken situation fullmakten ska börja gälla. Banken kan hjälpa till med en sådan.

  Det känns smått absurt att skriva såna här listor. 😔 Men samtidigt har det varit en helt naturlig del i mitt liv att prata om sånt eftersom mamma och mina farföräldrar har gjort det sedan jag var väldigt liten. Såna frågor kan när som helst dyka upp som samtalsämne vid middagsbordet, och sen när det är avhandlat går samtalet in på nåt annat. Knasigt kanske, men så ser ju min familjs erfarenheter ut. 😌

  Jag hoppas att det kommer att dröja många, många år innan det blir aktuellt för er ta i såna här saker. Jag tycker att vi bestämmer det, helt enkelt. ❤️❤️❤️❤️❤️ Massor av kramar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s