Dop! 

Standard

Idag har lillstrumpan äntligen fått sitt namn… eller ja, hon har hetat vad hon heter sen hon varit ett frö i tanken – och officiellt har skattemyndigheten haft hennes namn sen några veckor efter födseln. Men idag blev hon döpt. 

Ja, vi lånar någon annans tro för traditionens skull, men det är en vacker tradition och jag vill inte vara utan den.

Som vanligt stressade vi som tokar in i det sista för att få klart allt vi ville. Jämfört med fis dop var det här ändå en väldigt minimal tillställning. Vi valde att bara bjuda de som står oss närmast, både inom sfären blodsband och sfären tillvalda. 

Prästen var avslappnad, mänsklig och smårolig. Fis hade myror i benen och klättrade på det mesta. Han bubblade när jag försökte höra på prästen; Varför har han såna kläder på sig? Vad gör han den där mannen? Sjukt irriterande och supergulligt samtidigt. Strumpan var på sitt bästa uppförande och tittade sig mest storögt omkring. Vi sjöng lite, vi lyssnade lite, vi fnissade lite och sen var det klart. Sen var det fika. 

Allt gick så himla bra och var så himla trevligt. Kvällen avslutades här hemma med lillans faddrar och kebabtallrik. Fis tvärslocknade halv sju redan, han rasade fullständigt stackaren. Strumpan somnade snart efter men sover oroligt. (Jag antar att hon och jag kommer hamna i gästrummet så småningom, men det är det värt. Bebisgos och sömnbrist liksom!) 

Nu sitter vi här två zombietrötta föräldrar och försöker komma i säng. Men vi är lite möra, att bara sitta still är rätt så gott… 

Annonser

4 responses »

 1. Bara upplysningsvis så har dopet ingenting alls att göra med namn. Man döps in i den kristna församlingen, man döps inte till ett namn (prästen säger ”jag döper dig, NN, i faderns sonens”…etc etc, inte ”jag döper dig till NN”…)

  Namngivning är en alldeles sekulär process nämligen när man namnet registreras av SKV, efter anmälan från föräldrarna.

  Kan ju vara kul att veta iaf lite om de ritualer man nu väljer att utföra….

   • Nej inte alls. Det var du som skrev att dottern nu fått sitt namn. Trodde därför att du trodde att dopet har med det att göra.

   • Jag skrev ett blogginlägg inte en avhandling i religioner och dess traditioner.

    Om du inte menade det syrligt kanske du ska fundera på hur du formulerar dig? Jag uppskattar normalt sett diskussion men det här kändes onödigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s