Mat- och sovklocka

Standard

Idag dök det upp en diskussionstråd i ett av mina fb forum – frågan handlade om i vilken mån våra små har rutiner. Och shit vad alla verkar vara organiserade… 

Deras bebisar tycks sova regelbundet tre gånger dagligen vid fasta tidpunkter. De verkar tom ha fasta mat tider. Hur??? 

Vi kör med fri amning, så när hon frågar efter det så får hon. Ofta somnar hon vid bröstet och vilar en stund. Det har hänt ett par gånger nu att hon sovit ett par timmar i sträck på eftermiddagen men annars är det glida in och ur som gäller.

Framåt kvällen har hon tills nu somnat runt 2230, sovit fem timmar första passet och sen tre timmar andra passet. Hyfsat! Men sen tre dagar vägrar hon somna innan midnatt. Nattsömnen sen följer visserligen typ samma mönster som tidigare, problemet är bara att min dag börjar vid 06-07 så jag blir tröttare och tröttare även om hon glatt sover till 08.  De andra ungarna i gruppen tycks vara out vid 18-19 redan. Hur???  

Jag känner mig som världens mest värdelösa mamma just nu. Jag är frustrerad som fän att hon inte kan komma till ro. Hon somnar i famnen men vaknar så fort jag försöker flytta henne till hennes säng. Varenda jävla gång. Jag kan hålla på ett par timmar med snutta/försöka lägga/vakna och gnälla/försöka snutta igen. 

Efter en heldag med henne så behöver jag en paus på kvällen och tycker det här hattandet är kanonjobbigt!

Annonser

»

 1. Det låter precis som min dotter var i samma ålder. Det var först vid 7 mån ålder som ett tydligt sömn- och matmönster började märkas. Lugn! Det kommer!

 2. Alla är ju individer, sen är det tydligen så att på fejjan är allas liv perfekta så det går nog att ta det där med en skopa salt.
  Hon funkar väl så, din lilla vrålapa. Hon har sin rytm och det är ju varken rätt eller fel, det är hon. ❤
  Personligen tycker jag det låter som du är en effin' fab morsa som ser till ditt barns individuella behov ❤
  Puss å kram! Önskar dig och familjen en riktigt skön dag och en underbar helg!

 3. Oj, låter lite överdrivet om de alla har såna rutiner! Du är självklart inte sämre för att ditt barn själv får styra! Snarare tvärt om! Men jag märker att min lilla anpassar sig om jag håller rutiner, somnar i vagnen etc. Men sen kommer ju perioder som avviker oavsett, och alla barn är olika. Själv har jag aldrig på två år haft en unge som somnat innan kl 20! Minsta somnar typ 22.30 och äter 1-2 ggr per natt, förutom vissa nätter när han lägger in beställning på mer mat 😅
  Så försök att inte jämföra (jag vet att det är svårt att låta bli), du har ditt sätt och din situation. Däremot behöver du sömn, så om det inte blir bättre automatiskt så prata med BVC om råd för att du ska få en paus på kvällen.

 4. Jag undrar också, -Hur?
  Trodde inte ens det gick att få rutiner med så små.
  Min BVC-sköterska sa att det för de flesta inte finns några rutiner innan de är 6 månader upp till 1 år.
  Det får mig att känna mig mindre misslyckad iaf haha. 😉

 5. Mina hade inte passat i någon sån grupp. Upp till halvåret hängde de mest med, åt och sov efter behov. Första månaderna inte alls tidigt, varför gå och lägga mig innan elvamålet för den lilla? Så hon slappade i soffan bredvid mig. Nattammade upp till 1 1/2 år flera gånger per natt. Blev folk av henne med. Jag tyckte det var enklast att bara följa henne. Det funkade för oss.
  Hoppas du hittar vad som funkar för er!
  Och tänk på att alla kanske inte svarar i sådana trådar. De som inte har så fasta rutiner kan känna att de inte ”vågar” skriva. Kram!

 6. Din bebis låter som en sååå typisk…bebis.

  Alla är olika MEN om man ska generalisera så tycker jag bebisar verkar va som din. Somna vid 19 är det väl väldigt få små bebbar som gör. Små nyfödda har ju ofta den dygnsrytmen att de är som piggast kväll/natt. Som sagt alla e olika men det verkar vara vanligare. Är så det varit med mina och mina vänners barn o ju även det som står i böcker mm. Så det med att somna 19 kommer ju senare, för de flesta.

  Och lycka till med att ha fasta tider för att amma en nyfödd haha. Dom som säger det ljuger /låter sina bebisar skrika. Om man flaskmatar är det kanske annorlunda. O som sagt med större barn kan man ju styra mer. Men en nyfödd, nej. De har ju pyttepyttepyttrsmå magsäckar o behöver mat ofta. O är inte så bra på att amma (dia) än så ibland får de ju inte i sig nåt o ibland mer. Hur ska man styra det. Finns ju ingen dom rekommenderar att försöka ens.

 7. Ååå vad mycket frustration det kunde vara de första 4-6 månaderna. Försökte få till rutiner som stämde med min bild av bebisar. Efter ett tag insåg jag att det klokaste råd jag fick innan var: ”glid bara med, det är enklast” (dvs följ bebisens rytm).
  Min somnade bara i famnen, sov inte alls på dagen och sov hattigt på nätterna. Ett bra knep på kvällen var att ha en kudde under henne i famnen. När hon somnade la jag ned kudde och bebis i soffan. Då kunde hon sova vidare ett par timmar

 8. Min Kotte gör kväll o somnar 19:30-20, men det har liksom bara blivit så tror jag, jag har inte gjort något speciellt. Sen är inte alla kvällar likadana. Inte nätterna heller. Jag försöker inte tänka på det, det blir som det vart. Men jag förstår att du vill ha din kväll för dig själv :/ kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s