Järn och trötthet – någon kunnig läsare? 

Standard

Mitt HB har sjunkit frän 135 til 119. Jag är sjukt trött hela tiden. Kan det hänga ihop? Jag menar – skillnaden är ju inte så himla stor. Såvitt jag kunnat läsa mig till är riktvärdet för kvinnor 120-150 och då är 119 inte så långt bort… 

Någon klok människa som vet? 

Annonser

15 responses »

 1. Jag har haft lågt järnvärde i stora delar av mitt vuxna liv. Det gör stor skillnad! Ju mindre järn, ju tröttare är jag. Om det har sjunkit från 135 till 119 har du ju tappat ganska mycket järn. Trötthet, huvudvärk, koncentrationssvårigheter … det finns ganska mycket som händer om du har för lågt järnvärde. Så prata med en läkare och ta järntabletter eller få i dig järn naturlig väg, så mår du snart bättre!

  • Tack för svar! Jag trodde faktiskt inte det var så stor skillnad. Jag ska börja med duroferon i helgen. Eftersom jag inte vet hur magen reagerar har jag inte vågat ta dem idag 😉

   • Duroferon är ganska hård för magen, tror jag. Det finns en annan sort, Niferex (tror jag) som ska vara lite mildare. I värsta fall finns det flytande sorter som är bättre för magen. 🙂

   • Ah bra att veta! Tack igen 🙂 Jag hade duroferon förra graviditeten men då var jag lite bättre än vad jag är nu. Jag hoppas att jag blir lös i magen av den eftersom ondensatronet stoppar upp. Men jag är mest rädd att det ska trigga illamåendet.

    Det är svårt – får inte möta levaxinet, ska inte tas med koffein eller mjölk. Mobicolen får inte möta nån medicin alls inom en timma. Alltså jag får ju planera hela min dag utifrån medicinerna, haha!

   • Oj, låter besvärligt! Hoppas att du hittar ett system som funkar!

   • Haha ja litegranna! Men det ordnar sig, måste bara tänka till lite så jag hittar en lösning där jag inte måste offra morgonkaffet (som jag äntligen kan dricka igen)

 2. Vet inte när du tar levaxin men jag tar duroferon på kvällen, innan läggdags. Då har jag varken druckit mjölk el kaffe. Såg nämligen för ett tag sen att det stod på asken att man skulle ta på kvällen. Vet inte om det kanske är bättre för magen att ta det så? För mig blev det iaf bättre än.när jag tog på morgonen. Men kanske bara en slump. Åt levaxin i min förra grav. o det tog jag på morgonen, enl instruktion.

  • Ja det är nog smartast, men jag har i alla år tagit levaxinet på kvällen så det naturliga för mig vore att ta duroferonet på morgonen. Sen är det så att jag ofta kräks upp tabletterna på kvällen så säkerheten i det är sådär ändå 😛

 3. Det KAN också vara så att dina järndepåer är för låga. Hb kan ibland vara normalt trots att depåerna är för låga, och då kan man bli trött. Järntillskott torde hjälpa i vilket fall :-).

 4. Det hänger säkert ihop! När jag var gravid hade jag typ inga järndepåer, men alltid bra järnvärde och innan jag fattade att jag behövde järntabletter ändå hade jag extremt ont i huvudet, var ljuskänslig och vilade eller sov 20 timmar om dygnet. Järntabletterna ballade ur min mage, åt Niferex, så jag gjorde min egen cocktail. 40 ml Blutsaft och två Hemofer på morgonen, gravidtablettetna på lunch och en halv Niferex på kvällen. Plus en shot blötlagda psyllimfrön för att sätta ugång magen lite extra. Mådde bättre redan efter en vecka. Jag fortsatte efter graviditeten under hela tiden jag hade avslag. Lycka till!

 5. Testa flytande järn…feronol. Finns på apotea 100kr billigare än hos hälsokost. Jag kombinerar dubbelshot feronol och en niferex till kvällen och har lyckats hålla mig på 120 🙂 i järnvärde. Lycka till

 6. Jag har anemi eller nära anemi ganska ofta, pga celiaki (är väldigt glutenintolerant). Är nu dessutom gravid, i vecka 41 (help me) och mitt värde gick ner rätt rejält runt vecka 20. Min barnmorska har RÄDDAT mig. Det finns en ny järntablett i Sverige som heter SiderAl och säljs på Apotea.se. Världens bästa grej. Tas upp längre ner i tarmen. Jag fick upp mitt järnvärde tack vare dessa. Hade 125 (!) hos bm i torsdags, hade inte ens så ”högt” innan jag blev gravid. Tabletterna innehåller 30 mg järn och inte 100 som tex Niferex. Men jag tar varannan dag, en tablett och det funkar sååååå bra. Ta dem på ”fastande” mage el undvik kalcium två timmar innan och efter. Komplettera med vitamin b6 och b12 (är ju också bra mot illamåendet).

  • Hej Maria! Förlåt sent svar men det här hamnade i skräpet av nån anledning. Jag jobbar ju bara med telefonen eftersom jag inte har nån dator – och då missar jsg ibland att kolla skräpet…

   Tack för tipset! Jag har börjat med niferex nu så jag får se hur det går. Är villig att prova allt! Just det, B vitamin köpte jag ju hem, ska bli bättre på den.

   Vecka 41? Ojoj då hoppas jag verkligen bebis är ute vid det här laget och att ni båda mår riktigt bra!!! Grattis!!

 7. Hej!

  Mitt järnvärde hade sjunkit, från 144 till 119. Har köpt en järntablett från hälsokosten istället (http://www.greatlife.se/halsoprodukter/iron-response/) då min mage inte klarar några järntabletter som finns på apoteken.

  Glöm inte att kalk förstör upptaget av järn. Förra grav tog jag järntabletterna i samband med måltid för att skydda magen men fick ingen förbättring alls. Fick sedan ta på fastande mage med ett glas apelsinjuice för att få upptag.

  Ska bli spännande att se hur de funkar med detta naturliga järn, dosen är lägre än de vanliga järntabletterna, men har läst att upptaget blir bättre. Ska bli spännande att se om det hänt något på nästa BM-besök.

  Kram och lycka till!

 8. Skrev en hyllning till SiderAl igår, som försvann 😦 som har räddat mig under min graviditet. Jag har dessutom celiaki och därför haft anemi många många gånger. Men min MVC hade bra erfarenhet och tipsade om dessa. AWESOME för känsliga magar och låga värden. Beställs på apotek.se pga väldigt nya. Men ska snart finnas på alla apotek tror jag. Har pratat med dem för att dubbelkolla att de verkligen inte innehåller gluten. Rekommenderar verkligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s