Milstolpe

Standard

En stor milstolpe i längtansbarnets korta och min längtans långa liv. En milstolpe som på nåt sätt definitivgör hans närvaro i mitt liv och i min famn – dopet. I och med att skattemyndigheten och kyrkan nu är överens så är det officiellt hos alla parter att han finns och har ett namn. Att han äntligen finns.

Vi är ju inte troende, någon av oss, så att låna någon annans tro känns på något sätt lite hycklande – men för oss var ceremonin och traditionen viktig. Jag har alltid upplevt att kyrkor erbjuder en sån frid och värme. Jag satt en stund på en bänk i den tomma kyrkan innan allt drog igång och bara insöp den varma doften. Det är något som jag kände att jag ville att vår son skulle uppleva. Som prästen sa; lillfis kommer självfallet inte komma ihåg sitt eget dop, men vi kan ge honom minnet.

Vi kan berätta för honom hur vi stod framför våra samlande nära och kära och fick uppleva en oerhört mysig och engagerad präst. En man som vågade vara avslappnad, som vågade skämta lite, som vågade komma av sig när sambagrodan stirrade ut honom med stor fascination, som erbjöd en liten kille ett ansikte att känna på och ett skägg att dra i.

Han ställde frågan till församlingen ”vad tycker ni är viktigt att skicka med barnet”? Min första tanke var kärlek, trygghet, skratt och musik.

Efter dopet hängde prästen av sig sitt ämbete för att istället hala på sig manchesterkavajen och cykelhjälmen för att dra vidare till nästa äventyr. Resten av oss gick över till den bokade lokalen och dopfika. Det blev en mysigt bullrig tillställning med smörgåstårta, kaka och kaffe. Svärmor hade bakat till tusen och resten kom från ett lokalt bageri. Gudarna ska veta att utan all hjälp som vi fick från våra respektive föräldrar så hade vi legat pyrt till. Det var lite mer logistik än vad vi hade räknat med – eller vaddå räknat med. Ingen av oss har någonsin arrangerat nåt sånt här, vi hade inte en susning om vad som behövdes göras *fnissar*

Men tro det eller ej, ALL fika gick åt. Presenter kom från högt och lågt och var den ena fantastiska prylen efter den andra. Det var allt ifrån superdupertraditionella tallrikssettet till den ack så otraditionella champangekorken (ja jag tyckte väl oxå att avsändaren var ute i lite vääääl god tid…).

Vi dränktes i gratulationer och kramar. Det är ju så otroligt många som vet om min långa längtan, så innerligheten och den uppriktiga glädjen hos besökarna värmde. En av dem kom intressant nog med frågan om när syskonet kommer. Jaaaaaa……………… lillfis är alltså fem månader knappt. Och det tog sin lilla jävla tid att komma därhän – och du frågar om syskon??. Sa jag inte förstås – utan svarade vem vet om det ens går? ”Jaja en räcker förstås”.

Men oavsett förflugna kommentarer så var eftermiddagen otroligt lyckad i våra ögon. Vi kom hem möra, trötta och själaglada. För att inte säga hungriga! Inte åt väl vi speciellt mycket? Hanns lixom inte med… Tacka vet jag indisk takeaway *nöjd*

Just nu ligger lillfis och storfis och sover i sängkammaren. Fina H är på ingång och vi ska ägna kvällen åt TVn. Perfa avslutning på en kanon helg!

»

 1. Tack själva, fin ceremoni och lyckad tillställning! Bara så god rulltårta!! 🙂 Och lille killen skötte ju sig exemplariskt hela tiden! Roligt att få vara där och dela det med er. Nu hoppas vi att det nästa gång blir ni som kommer på dop! 😉 Det gäller att inte sluta drömma och hoppas… Det tänkte jag på igår. Kram till er!

  Gilla

 2. Vare sig min man eller jag hade/har någon tro och vi har båda lämnat kyrkan. Inget av våra barn är därmed – i konsekvensens namn – döpta. Hade, som du själv säger, varit hyckleri.

  Ett icke döpt barn kan välja att bli döpt som vuxen. Ett döpt barn kan aldrig ”backa” och frånsäga sig dopet.

  Gilla

  • Vad bra att ni följde den väg som passade ER.

   Vi är båda döpta, konfirmerade och med i svenska kyrkan. Och Jesus sa trots allt ”låt barnen komma till mig” utan förbehåll för föräldrarnas tro.

   Jag vill ge min son de förutsättningar jag själv hade. Det är hans val hur han sen vill förvalta det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s