Snart moppe? och amning igen.

Standard

Det känns lite lustigt att efter sex korta veckor säga ”det går för fort”, men det går för fort!!! Inatt sov vår fina lilla kille själv i vaggan för första gången istället för mellan oss i nästet. Gaaah har han slutat behöva mig? *fnissar över mig själv*

Jag funderade i alla fall på det som jenny_maria skrev på mitt förra inlägg och har sen dess maratonammat vid behov – och faktum är att vi nu gått mer än ett dygn utan ersättning! Sistgång han fick flaska var 0130 natten till igår, och då var det en liten skvätt bara, 50ml. Han tjostande och lekte blind hackspett istället för att ta bröstet och jag tröttnade på att bråka.

Så kanske var det vad som behövdes?? Jag håller tummarna för att det går åt rätt håll – dvs det som är rätt för mig. Jag vill amma så länge som det går.

Just nu ligger lillfis och halvsover vid matbordet. Han snuttar och snarkar, men om jag försöker lyfta bort honom suger han tag som en igel, ska inte släppa! Godegudvadhanärsötmitthjärta!!!!

När han är färdig tänkte jag göra fler golvövningar. Han är så duktig min kille! Han jobbar och lyfter. Han har lyckats vrida kroppen ett kvarts varv – alltså tänk er att ni snurrar en pinne – och, och, och; igår låg han på mage och välte över på rygg! Två gånger på raken!!! Jösses.

Det går för fort.

Idag är det dax för efterbesiktning av underredet hos barnmorskan. Mamma följer med och tar klumpen. Jag är lite nervös, tänk om nåt inte är som det ska? Inte för att jag har anledning att tro det, men jag har å andra sidan aldrig fött barn förut…

»

 1. Klumpen låter så hemskt. Som ett barn utan lemmar. Kan han inte få ett gulligare smeknamn 😉 Skönt att amningen funkar!

  Gilla

  • Haha där håller mor och svärmor med 😀

   Det kommer sig av första ultraljudet – du vet när man får se en vit fläck på en suddig svart bakgrund – då sa jag till min man ”titta vi har en klump”. Det lever lixom kvar! Men hemmavid heter han lite allt möjligt, tex lillfis 🙂

   Gilla

 2. Jodu, den där magkänslan är svår att resonera med… Skönt att brösten verkar bara någorlunda med på noterna iaf. Lite fler (oombedda) råd tills produktionen stabiliserat sig lite
  -amma så ofta det går, erbjud honom gärna så fort han piper
  -om du orkar o inte får för ont så låt honom ligga kvar o efteramma så länge han vill. Det tömmer brösten ordentligt o ger signaler att de behöver öka produktionen lite till
  -byt bröst så ofta du får för honom, varje 15 min om han är ok med det. Var gång han tar nytt tag o sätter igång din utdrivning så går det nya signaler att det behövs mer mjölk.
  -Och så mkt hud mot hud när ni är hemma o lediga, det utsöndrar massa bra hormoner både i honom o i dig. Klä av er o dra en tunn filt om er i soffan eller i sängen. Om du kan ligga o slumra lite hos honom så kan han amma halvsovandes oxå. Även om han kanske brukar sova i 2 timmar så är han mer ”vaken” var 45:e minut ca o då kan det funka att docka honom vid bröstet så tar han en liten xtra sipp 🙂

  Och sen en grej till. Det kommer att komma fler perioder där det känns som du inte räcker till. M:s ökningsperioder brukade vara i 3 dygn. Då ammade hon en gång i timmen dygnet runt typ. Jag var vimmelkantig av trötthet men fjärde natten sov vi som tokar båda två varje gång (bara brösten som protesterade då ;)) OM din känsla fortfarande säger helamma då så försök att lita till din kropp, parkera dig i soffan/sängen o se till att du har mat o dryck fixat till dig. Lär dig gärna att liggamma oxå, det har räddar mkt nattsömn för mig. Testa dagtid först när han inte är tokhungrig, kan ta ett tag att få till. Då kan du ha honom hos dig i sängen o bara leverera fram bröstet o docka honom o sen sover du vidare själv. Om det känns läbbigt att ha honom löst i sängen (tyckte jag) så kan du lägga honom på en tunn bebiskudde eller ett örngott med en filt i som du har honom på (jag kunde inte amma i nestet tyvärr) så kan du dra ner honom o amma o sen när han ammat färdigt så drar du upp honom till din ansiktshöjd igen. På så sätt så får han inte ditt täcke över sig o du slipper känna det som du ska rulla på honom i sömnen.

  Om brösten svarade så pass fort på er intensivammning så kan det gå på bara någon vecka för er att få till en stabilare amning, men det kan bli rätt intensivt för er under tiden. Såg att det blivit lite knas med sovet o amningen när du var tvungen att dra iväg, knorrandet på kvällen kan ha berott på att han låg lite back i hunger på dan, när de är så små så är de ofta så trötta att de somnar fast de är hungriga. Men det kommer oxå att stabilisera sig efterhand.

  Och vill du ha fler råd o tips så kan jag verkligen rekommendera amningshjälpens grupper på fb (den slutna i första hand annars ser alla dina kontakter vad du skriver), många som har trassel o många kunniga mammor som kommer med olika råd o tips.

  Kramar till er

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s