Amning igen. Förstår inte :(

Standard

Jag åkte hem från BB med två bröst. Bebis hade äntligen fattat att båda gick att äta ifrån och jag producerade tillräckligt mycket för att bråda brösten skulle spontanläcka när andra bröstet ammades eller när bebis så mycket som pep till.

Ett och ett halvt dygn senare hade jag plötsligt bara ett. Vänster bröst är en lös påse som visserligen ger yttepytte mjölk, men jag hittar inga mjölkgångar längre. Högerbröst var i gengäld stenhårt, varmt och värkte. Jag pumpade fem minuter med lilla handpumpen och höger gav 40 ml (!) medans en kvart på vänster gav knappt tio.

Jag har ringt BB och de säger ”fortsätt försök stimulera”. Men vad fan hände? Det funkade ju, och så dog det bara? Går det så jävla fort?

Känner mig skitledsen och har gråtit massor – som om det skulle hjälpa… Jag lägger honom till vänster varje amning och jag försöker att pumpa men det känns inte lönt. För att göra det hela roligare så är plötsligt höger bröst oxå mjukare. Inte som på vänster men en jävla skillnad från igår förmiddags.

Vad gör jag nu?

»

 1. Vet du, det där är fullt normalt!! Dessutom kan det variera mellan olika barn, jag vet. Med äldstingen funkade båda utmärkt men med minstingen bara det högra. Och det fungerar utmärkt att amma med bara ett bröst! Jag helammade minstingen i dryga 6 månader och delvis tills hon var 18. Kroppen har en fantastisk förmåga att lösa saker till det bästa. Och skulle det inte funka för er, så är det ju ingen fara på taket, mat och närhet löser ju ni ändå, eller hur!

  Slappna av och ta det som det kommer, det blir bra i slutändan, hur det än blir!

  Kram!!

  Gilla

 2. Amma hela tiden så mkt du kan. Det kommer igång tillslut! Låt barnet suga så ofta som möjligt. Det finns något som heter amningsthe som ska göra mirakel för mjölken. Drick lättöl, det främjar.

  Amning är något av det mest naturliga som finns men ingen talar om hur svårt det kan vara, hur smärtsamt det är. Man fokuserar på förlossningen under föräldrautbildningen men det är amningen man borde gå igenom grundligt. Ge inte upp och ha inga skuldkänslor. Den ljuva bilden som visas upp på ammande kvinnor stämmer inte alls. Det är sinande bröst, mjölkstockning, blåsor och sår på vårtorna. När jag fick min dotter grät jag i två veckor varje gång hon skulle äta vilket är typ jämt när de är nyfödda. Hade stora sår och smärtan var hemsk. Fick inte till tekniken och hon tog fel.

  Kämpa på och amma mycket men, Skulle inte amningen fungera ändå ge ersättning. Du är ingen dålig mamma för det! Kram

  Gilla

 3. Fortsätt försöka. Om det inte verkar räcka så be BVC om nässprej som stimulerar nedsläppet. Usch, jobbigt det där med amning när det inte riktigt vill sig
  Amingshjälpen finns att nå på nätet. De har massor av tips

  Gilla

 4. Håller med Therese ovan. Det är lätt att tro att ammning är lätt och naturligt, men det är inte helt enkelt.
  Jag hade svårt att få igång mjölken och under två veckor kämpade hela familjen med att få till amningen. Var tredje timme pumpade jag, i början kom det mkt lite. Under tiden gav pappan ersättning från kopp. Sedan hade jag förhoppningsvis lite mjölk från pumpen som vi gav. Tre timmar senare körde vi igen. Vi var envetna (emellanåt väldigt frustrerade) och till slut funkade det och vi kunde sluta med ersättning.

  Det är svintufft med alla hormoner som rusar runt i kroppen. Men du är den bästa mamman för din son, glöm inte det! Jag tror att ni löser det på ett eller annat sätt. Fortsätta försöka och ta det i pyttesteg. Kram på dig!

  Gilla

 5. Man kan också ringa en av amningshjälpens hjälpmammor, de finns där för att stötta när det är svårt.

  Håller med Therese, att amma är verkligen något man behöver lära sig, och varje kombination av mamma och barn är olika. Kram

  Gilla

 6. Och …………….kan eller vill man inte sitta med ”Pattarna” framme hela tiden så finns det ERSÄTTNING.
  GLÖM inte det……..Alla ni ”förståsigpåare” här.

  Hälsningar Trelleborg.

  Gilla

  • Det är det nog ingen som har glömt alls. Men det är alldeles för många som med sorg i rösten säger att de inte kunde amma eller att mjölken inte räckte till och det beror till 99% på att både BB och BVC alldeles för många gånger är kassa på amning. Ersättning är skitbra men om man vill amma så är tyvärr ersättningen det ”bästa” medlet att förstöra en amning. Jag kämpade som en gris i 2 mån för att fasa ut ersättningen vilket varken BB eller BVC förmådde att hjälpa mig med. Amningshjälpens hjälpmammor ger bra hjälp till både helammande och delammande mammor dit är det skitbra att vända sig. Övriga instanser är tyvärr inte alltid uppdaterade.

   Gilla

 7. Håller med övriga, amning kan vara hur jäkla komplicerat som helst. Men det brukar ordna sig även om det tar ett tag. Och gör det inte det så kommer bebisen överleva fint ändå.

  Men tänk på att pumpningen inte säger någonting om hur mycket mjölk det finns, pumpningen är inte lika effektiv som amningen och en del får helt enkelt inte ut något med pumpen trots att amningen funkar.

  Ett mjukt bröst kan ju också betyda att mjölkproduktionen har ställt om sig till efterfrågan. Brösten är ju hårda och besvärliga i början eftersom utbudet är större än efterfrågan, när det där har synkat sig är brösten mjuka.

  Men kontakta gärna Amningshjälpen eller Amningscentrum där du bor, dom är suveräna!

  Gilla

 8. Brösten mjuknar när de ställer in sig oxå, stinna bomber är inte ngt som du kommet att gå runt med sen lovar! Klumpen är oxå bättre på att tömma än vad pumpen är så det måste inte vara ett tecken på mindre produktion i det bröstet. Och de sinar inte från en dag till en annan, lovar!!! Vill du bolla så ring efter 15.30 ikväll så kan du få lite fler tips o en kram via telefon!

  Gilla

 9. Jag har en nära vän som tidigare hade piercing i ena bröstvårtan. Därför ville hennes dotter inte amma från det (antagligen ärrvävnad/stopp i mjölkgångarna) men hon helammade fram tills hennes dotter var 7 månader, alltså på bara det ena bröstet, det gick hur bra som helst! Så kör på med det bröst som funkar och strunta i det andra, det går finfint att bara amma från ena 🙂

  Gilla

 10. Håller med alla andra, amning är inte så enkelt som det ser ut ibland. De man ser ute på kaféer som sitter och ammar så lätt som ingenting är de det funkar för. Vi andra som får kämpa i början sitter inne i våra kammare och syns inte. Känner så väl igen oron för mjuka bröst osv. Fortsätt pumpa och amma ofta om du orkar. När jag fick en svacka med min lilla flicka och det kändes som att jag inte alls hade tillräckligt blev jag också jätteorolig och ledsen. Men jag fortsatte försöka och pumpa och drack också avkok på anis och fänkål, det sägs stimulera mjölkproduktionen. Till slut var vi tillbaka på banan igen trots att jag känt att ” det här kommer ju aldrig att gå!!” Men jag säger som någon här ovan också sa, skulle det vara så att man inte får till amningen så ordnar det sig ändå!

  Gilla

 11. Jag har helammat två barn till sex månaders ålder. Tjocka välmående grabbar som har legat över medel. Jag har aldrig haft hårda, spända bröst, förutom dag två då mjölken rann till. Jag har heller aldrig kunnat pumpa, max 10 ml sammanlagt på mååååånga försök. Det betyder alltså inte att barnen inte får mat. Men fy faen vad jobbigt det var med första, all den där oron och man visste inte om han fick i sig, osv osv. Ta kontakt med amningshjälpen. Vilka stjärnor det är!
  Och lycka till. Du är den allra, allra bästa mamman till honom. Glöm inte det!

  Gilla

 12. Håller med många ovan: det är jätteknepigt med amning. Dessutom är ni totala nybörjare, både du och bebis. Jag kämpade massor, för att jag ville det ska poängteras, och tillslut fick vi det att fungera. Efter tre månader och hjälp på amningsmottagningen… (Maningsmottagningen var suverän, bvc riktigt dåliga) Och det på ett sätt som var bra för oss. Men aldrig att jag har kunnat amma ute eller borta hos folk, det har inte fungerar alls. Och det är som de säger också, stinna bröst är inte det enda som säger att där är mat. Och dessutom inte alltid en fördel då risken är att det blir för stort tryck i mjölken när barnet börjar äta och då bara sätter i halsen.

  Och skulle det inte fungera så är ersättning faktiskt väldigt bra det också! Läste på som en dåre om det där när jag kämpade med amningen och hittade till min förvåning och frustration inga jätteskillnader mellan amning och ersättning, inte i Sverige. Inga skillnader som övertygade mig om att det var livsviktigt att amma i all fall. Nu ville jag ändå som sagt, men det kan vara tryggt att veta.

  Så jag säger heja! Kämpa på, ta hjälp och ge det tid om det är amma du verkligen vill. Blir det för tungt så ge dig själv andrum, det är okej att flaska också. Det är ingen värdering i något av det. Ni ska må bra, bebis och du. Det är det enda viktiga.
  Kram ❤

  Gilla

 13. Det är inte så bra att de är olika – men mjuknar gör de. De ska inte vara så hårda som när mjölken rinner till någonsin mer – då får du mjölkstockning 🙂 De är sedan bara hårda när du tex missat en amning. Hårdare inför att det är dags bara

  Gilla

 14. Båda mina pojkar fick bröstmjölksersättning och det gick hur bra som helst. Världens gosigaste killar (nu 2 och 4 år) som inte är sjuka oftare än andra barn.
  Som alla andra tycks göra så kände jag skuld över att inte ge mina barn ”rätt näring”. Men när jag släppte den tanken så var det faktiskt helt okay, jag visste precis hur mycket de fick i sej. och kunde ta dem med mig överallt. Som singel utan stort kontaktnät måste jag det (men det tror jag bara varit bra för dem, de är väldigt utåtriktade).
  Kan ändå inte låta bli att undra om jag kunde ammat om jag fått bättre hjälp på BB. Det var hela tiden olika personal och de sa alla olika om hur man skulle göra.

  Gilla

 15. Jag minns att det var en period i början när mjölken verkade minska, men antagligen gjorde den inte det, det var nog bara pumpen som inte var lika effektiv som lillen. Så länge barnet växer som det ska, så är det inget fel på brösten, det är först om det tappar i vikt som du behöver oroa dig. Kom ihåg att dricka, sova och äta massor, gör du inte det så kan mjölken strula, eller så blir man, som jag, en mjölkmaskin som inte kunde lyfta ett finger. Kroppen prioriterade mjölken när jag missat äta/dricka, allt annat tjafs som att stå upp eller så var bara att glömma…

  /Dustpuppy

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s