Det där med ingefära…

Standard

Jag har läst och hört att man ska vara försiktig med ingefära för att det kan orsaka sammandragningar i livmodern. Men när jag söker på det så hittar jag bara länkar till gamla diskussioner på tex familjeliv… (Nu ska det förstås tilläggas att jag gjort snabbsökningar i stil med ”ingefära gravid” snarare än djuplodande, intensiva sökningar) Jag frågade i alla fall min barnmorska om hon känner till detta, och möttes med storögd förvåning. Tipset att inta ingefära mot illamående kommer fö från en annan BM liksom från en sköterska på 1177.

Så till saken. I förrgår var jag på stan och fikade med en gammal kollega och vi kikade in i kryddaffären i Haga. Där finns bla ingefärste och kinesisk soltorkad ingefära med diverse smaker.

Tjejen i kassan lät mig dock inte handla innan hon tagit reda på hur långt gången jag var. Affärens ägare tillika inköpare är kinesisk och han har sagt att ingefära används som abortmedel i hans hemland och ska således inte användas för tidigt i graviditet…

Mer information än så hade hon inte – så hur mycket, hur ofta, hur tidigt osv framgick inte för att det varken ska vara farligt eller ofarligt. Men jag undrar varför informationen är så olika?? Är det någon som vet?

Igår fick jag fö återkoppla till inlägget om snuttefiltar. Jag tillbringade hela dagen med att vandra mellan säng och toalett (och delvis toagolv). När mannen sen kom hem och fiskade upp en darrande utslagen JVJK från toan så grät jag hysteriskt en stund och bad att få min Kudde. Kudde är bäst.

»

 1. Hej! Tänkte bara säga att i Finland rekommenderar man inte ingefära under graviditeten pga att några av ingefärans komponenter kan vara skadligt för fostret (Institutet för hälsa och välfärd ger rekommendationerna, thl.fi, tyvärr endast på finska). Dessmera är det inte utskrivet vad de kan göra, möjligen är det väl oklart vad de exakt verkningarna är.

  Gilla

 2. Kände inte till det alls, drack rejält med ingefärste under första graviditen…

  Gällande det de sa i butiken så tänker jag på en sak som min bm sa när jag var orolig en gång – att om det fanns något sätt att orsaka missfall så skulle inte abort behöva finnas. Inte för att man behöver testa alla gränser för det, men bra att tänka ibland.

  Gilla

 3. Jag tror att det är österländsk och västerländsk medicin tolkning som kolliderar där, österländsk är ju ofta flera hundra år gammal, medans västerländsk ofta är modern! Menar absolut inte att österländsk är att förakta. Men det tog ju ganska lång tid för svensk vård att accepterade akupunktur som har använts mycket länge i tex Kina!

  Gilla

 4. Aldrig hört – åt ingefärskarameller samt drack ingefärste mot illamåendet. Inte för att det hjälpte, men ändå.

  Har däremot hört att man ska vara försiktig med kanel.. 🙂

  Hoppas du får en härlig helg utan toahäng!

  Kram

  Gilla

 5. Det kanske finns olika rekommendationer beroende på vem/vad man frågar/kollar/österländskt/västerländskt/kultur etc. jag vet inte. Iaf borde ju mottot vara ”lagom” och inte överdosera (vilket inte är bra med någonting egentligen) Jag hade nog kollat livsmedelsverkets hemsida, de har bra info. Sen att lita på sitt eget omdöme- vad som känns rätt för dig. I för sig är väl risken för missfall störst innan vecka 12 och det är då man ska vara särskilt försiktig kring olika saker har jag hört . (som sagt min mamma är ju ändå barnmorska) Naturpreparat överhuvudtaget är ju något som generellt ”varnas” för att använda under graviditet (det kan gälla även krämer etc, att färga håret m.m) Hoppas du mår bättre nu med illamåendet? Kram kram

  Gilla

 6. Jag minns något vagt om att min kinesiska akupunktör sa nej till ingefära men mer i mängder. Tror inte hon tyckte det var skadligt i små doser. 🙂 Samma med sånt hallonbladste, alltså de rekommenderade att börja dricka det mot slutet av graviditetetn för att livmodern skulle dra ihops ig bättre eller nått sånt, men att man inte skulle dricka det för tidigt pg a ev sammandragningar.

  Gilla

 7. Oj, det visste jag inte! Att ingefära skulle vara skadligt.
  Synd att det inte var en japan, för de borde ju veta, de som har ingefära till sushi.
  Men jag hade för mig att ingefärste var ngt man drack mot illamående..

  Gilla

 8. Livsmedelsverket i Sverige rekommenderar idag stor försiktighet när det gäller att inta ingefära under graviditeten – flera ämnen i ingefäran kan skada fostrets utveckling, och vissa kan orsaka livmoderssammandragningar och avstötning under första trimestern.

  Dock är rådet något luddigt, då det inte ges några gränsvärden utöver att ”normal matanvändning” är tillåten. Hittade dock en tråd där någon skrivit och bett Livsmedelsverket att förtydliga detta, och då var te eller piller INTE normal användning.
  http://www.familjeliv.se/Forum-2-8/m36530780-1.html

  Det verkar således som om rådet att det är ok med ingefära för illamående är förlegat, och att rådet nu för tiden BÖR vara att undvika det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s