Sur. Skit-VC.

Standard

Jag gick ner till min lokala vårdcentral idag med tre ärenden;

1. jag behöver påfyllning av prednisolonet. Jag har en tablett kvar till imorgon, men ska fortsätta ta dem till testdag. (Sen vet jag ärligt talat inte hur länge jag ska ta dem om det blir positivt, men det är lixom nästa fråga. Skulle det bli positivt är det väldigt mycket jag inte vet… Jag har ingen aning om hur man gör för att vara gravid. Skulle antagligen vänta på ägglossning varje månad i 9 månader)

2. jag behöver göra ett blodprov för att kolla hcg på testdagen, kliniken vill ha mer än ett gravtest.

3. jag behöver göra ett blodprov för att stämma av TSH/T4 för att se att levaxinet fortfarande gör vad det ska. Och om det blir positivt behöver jag ha lite koll på om dosering ska ändras eller inte.

En av tre är det ett godkänt resultat, tro?

De vill alltså INTE skriva ut pred utan ordination från kliniken.

De vill alltså INTE ta hcg utan remiss från kliniken.

Jamenvadfan.

Pred.en kan jag väl förstå, de vill ha någon form av underlag. Det är trots allt ett kortisonpreparat så de är försiktiga. Men om jag kan få träffa en läkare och förklara det hela så kanske det räcker, kanske inte. Jag kan ta med min gamla burk, t om. Står ju namn och siffrof på det. Men visst. Fine. Min ena gyn har höstlov och GÅR INTE att få tag i. Min andra gyn har inte öppet fredagar och jag är upptagen hela dan imorgon.

MEN att de inte vill ta ett hcg??? Vad i HELVETE det är ju ett blodprov?

Det är sånt här jag HATAR med att vi inte räknas in i svenska vården. Ska det vara ett jävelskap att få gjort ett simpelt blodprov? Självklart kostar varje test pengar, men det här kan väl tyckas vara rätt så normalt och oskyldigt? Det är ju inget udda/annorlunda/exotiskt, eller?

Gaaaaarrrrrrrrrrhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!

Sur.

»

 1. Svenska sjukvården – bäst i världen – INTE

  När jag blir pensionär ska jag viga mitt liv åt att få dem att inse vad de behöver ändra på. Eller borde jag bli politiker kanske? Jobba med Sjukvårdsinformation. Jag blir tokig!!! Det värsta är ju att du inte är ensam. Och det här gäller inte ens bara oss som inte har några rättigheter i svenska vården. Se bara hur jag har det som är inne i den svenska vården. De vårdbehov jag har i dagsläget är t o m ett jävla f*cking RESULTAT av vården.

  Ursäkta att jag avreagerade mig i din kommentar. Men jag blir så förbannad. Bah

  Gilla

 2. Men kära vän! Jag vet precis hur skitit tröttsamt det kan vara när vi blir uteslutna från vården.

  Hut mycket predinsolon behöver du? Man tar dem fram till testdag. Jag har några över. Möter gärna upp dig om du behöver akut hjälp!

  Ang hcg brukar kvinnokliniken i gårda hjälpa mig med det för en kostnad av 300 kr. De brukar bara hjälpa egna patienter, men när jag sagt att jag vart utomlands har de hjälpt mig ändå.

  tsh har gynekologen på nordtadstorget 6 hjälpt mig att ta. Han är bra och ställer upp när man behöver bara han har tid.

  Hör av dig om du behöver några pred…

  Gilla

  • Tack söta du!! Du är en riktig pärla!! Jag fick till sluuuuuut tag i min gyn som lite motvilligt skrev ut pred åt mig (motvilligt för att jag inte hinner komma in imorgon och träffa honom)…

   Och supertack för tipsen, så skönt att veta vart jag kan gå! Min gyn kan ta emot mig, men han vill att jag ska kissa på en sticka först. Visst kan jag göra det, men om det är neg skulle jag gärna vilja veta om det finns nån hcg-rest som säger att det åtminstone _hade_ funkat.

   Tack igen! Nu blev jag glad 🙂

   kram

   Gilla

 3. Jag förstår om du blir irriterad. Ja, du förstår själv vad gäller prednisolonet… Man skriver bara inte ut mediciner hur som helst utan att ha träffat patienter. Vad gäller blodprovet har jag full förståelse för att du tycker det är knasigt. Det kan jag i viss mån tycka också. Men så ser sjukvårdssystemet ut. Man behöver remiss för att kunna ta ett blodprov. Vanligtvis är det läkare på vårdcentralen som ordnar remissen i datorn, så tar ssk/usk prov. Så… Remiss krävs, oavsett var du vill ta provet (fast jag vet inte hur det ser ut på tex privat gynmott, men misstänker att de skriver remiss i sitt system?). I vilket fall, det har ju inget att göra med att du är ”fertilitetsturist”. Jag i egenskap av läkare kan ju inte ringa till min vårdcentral och säga att jag skulle vilja ta lite blodprover bara sådär, utan att träffa läkare där. Sen kan man tycka att systemet är fyrkantigt, men just det har knappast med just dig och din situation att göra. (Har du fått levaxin / tagit tsh/t4 via vårdcentralen tidigare, annars är det inte logiskt…?). Dessutom är det en kostnadsfråga. Det är inte meningen att vårdcentralerna ska ta all kostnad, utan den kostnad som berör dem. Dvs det som deras läkare/ssk är ansvariga för. Sen förstår jag förstås att man blir lidande om man får vård utomlands, men då borde privat gynekolog/offentlig gynekologi kunna hjälpa till. Jag tycker bara vårdcentralen får lite mkt negativism här. 🙂

  Argumentera gärna emot! Jag är såklart för att du ska få ta prov och få prednisolon, det bästa hade varit om det hade kunnat skötas via din ivf-klinik (som ett samarbete danmark-sverige) men det näst bästa är väl via privat gyn. Tycker jag. Prednisolon borde ni förresten få med er från kliniken, med doseringsschema? Konstigt annars. Prov är ju svårt att ta. Men också konstigt att de kräver det förresten. Skitsamma. Jag är glad att du blivit erbjuden prednisolon från välmenande vänner här! Och glad över att det antagligen har löst sig vad gäller det. Och jag håller tummarna stenhårt för att det ska gå vägen..! 🙂 KRAM! (PS: Ödsla inte så mycket energi på detta, ta hand om dig!)

  Gilla

  • Hallå Fru Doktor 🙂

   Nej, jag tycker eg inte att det är konstigt med pred:en… Men jag tänker att varje medicin måste ha en startpunkt – och om jag ens förvägras en läkartid för att ta diskussionen så får jag ju aldrig en startpunkt. Och DÅ tycker jag att det blir konstigt. Och det har ju självklart inte med min personliga status att göra, men eftersom vi så ofta är aktivt uteslutna så känns det väldigt hårt att påminnas om det genom att inte få ett blodprov ens. Såvitt jag hört kostar det blodprovet 100-300 kronor, och den kostnaden hade jag gärna tagit.

   Att ha en klinik här som samarbetar med dem där vore självklart det bästa, men det finns inte speciellt många såna. Det finns typ ingen i hela västra götalandsregionen som skriver ut mediciner till singelresenärer, än mindre någon som samarbetar aktivt med klinikerna utomlands. När jag började min resa kommer jag ihåg hur jag ringde till en av de lokala klinikerna och sa att jag ska till DK och behöver lite vanlig gynundersökning och ett par blodprover (HIV, hepatit och rubella) och fick svaret att ”våra läkare gör inte sånt”. Sånt svider. Jag fick från en annan klinik svaret ”jaha, då är det inte sjukvård” vilket gjorde att ett gynbesök skulle kosta 2500 istället för 300. Bara sådär, en helt vanlig gynundersökning…

   Även om du har rätt i att det är onödigt att ödsla alltför mycket energi på det här, så är det svårt att dra den där taggen ur själen. Det handlar inte bara om ett blodprov, utan om hela situationen.

   TSH/T4 är bokat däremot, så det är lugnt 🙂

   Ha en stråladne fin kväll!

   Gilla

 4. Det här gör ju varken till eller från för dig men måste ändå säga att natten till idag drömde jag att du plussade. På en flygplats. Betyder det att jag tänker överdrivet mycket på dig (jovars :-p) eller kan det vara en saaanndröm!!

  Gilla

 5. Håller tummarna Sååå för dig!
  Håller med om att det va jobbigt att känna sig som en son stod utanför systemet när man va fertilitetsturist. Jag hade turen att ha en gyn som ställde upp som bara den. Fast det kostade….915 kr varje gång man va där. Hört att han höjt priset till ca 1400 nu. Hoppas verkligen det är din tur nu!! Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s