3-6+9×2=???

Standard

En livsviktig fråga dök upp; vad blir ovanstående egentligen??

Jag menar att
3-6+9×2=12

Men min motpart i denna mycket tunga diskussion menar att svaret är 15. Hon menar att det bör läsas
3-6+(9×2)=15

I min värld läser man det i den ordning det kommer, alternativt om det uttryckligen är skrivet annorlunda, ex med en parentes – hon har lärt sig att ”gånger läser man först”.

Att frågan över huvud taget är relevant är den ursprungliga frågeställaren är sju år gammal och läxhjälpen blir mycket lättare om alla är överens om hur det ska räknas 😉

Och vi blev nyfikna 😀

»

 1. Hm, jag hade för mig att man läser gångertecknet som en slags parantes. Dvs (3-6+9)2= 12
  att allt innan räknas ut först innan man tar, som i det här fallet gånger 2. Jag tänker alltså ytterligare annorlunda men får det till samma som du.

  P.S.
  Här kommenterar jag för första gången på länge och då skriver jag om ett mattetal… Är inte den bästa på att välja vad jag ska lägga min tid på.. Tänker på dig massor, läser hela tiden. Har bara svårt (läs omöjligt) att kommentera från min telefon. Är antingen jag som är korkad, mest troligt, eller min app som det är fel på.
  Kraaaaam!

  Gilla

 2. Halkade in här på ett bananskal och råkar gilla matte. Svaret bör bli 15, då multiplikation och division alltid kommer före addition och subtraktion. I annat fall måste det finnas en parentes, då räknas alltid denne först. Lycka till med läxhjälpen 🙂

  Gilla

 3. Anna har rätt. Addition och division går alltid före plus och minus, annars måste man sätta parentes

  Det ska alltså läsas 3-6+9×2 => 3-6=-3 => -3+18 (av 9*2 alltså) => dvs 15

  Talet löses alltså från vänster till höger men gånger/delat ”är starkare” än plus och minus om de är i närheten av varandra

  Gilla

 4. Det är helt klart 15. Multiplikation och division går först så det är som sagt 3-6+(9×2) som det ska läsas!!!

  Det kan bli riktigt trixig om man har långa serier med siffror så (om nu någon ska fortsätta med kostiga uträkningar typ i skolan eller så) ett tips kan vara att just skriva ut parenteser för att vara säker på att man räknar rätt.

  Gilla

 5. Mattenläraren håller med att det blir 15! Paranteser kommer först, därefter pluttiflickation och division, plus och minus sist. Har man tal med både gånger och division kan man förkorta helvilt och få en mycket lättare uträkning. Vi kan ha lite matterepetition när jag kommer upp! Kul juh 😉

  Gilla

 6. Jag har också läst en del matte på högskola, och kan förklara att det är så att gånger och delat utförs först. Det Valborg säger ovan stämmer tyvärr inte. Men vill man att det ska bli tolv får man skriva ekvationen såhär:
  (3-6+9)×2=12
  Man måste alltså sätta ut parenteser om man INTE vill att gånger eller delat ska utföras först. Att man i det här fallet inte har satt ut parenteser betyder att man ska gångra först.

  Gilla

 7. Underbart att man glatt kommenterar när frågan helt plötsligt är en annan än anledningen till att man läser bloggen! 😉 Sådana här sidor kan faktiskt fungera rätt bra, när man trilla över vissa problem: http://www.matteguiden.se/rakneregler/. Så – givetvis har du redan fått det korrekta svaret flera gånger om.

  Var den ursprungliga frågeställaren och motparten samma person? Alltså en sjuåring? I så fall finns det enormt gott hopp för framtiden inom matematiken.

  Kramar!

  Gilla

  • Åh tack!! Haha ja det var väldigt vilken respons jag fick 😀 borde tydligen byta inriktning på bloggen… *fnissar*

   Nejdå, eller delvis; frågan började hos barnet men det var de vuxna som dividerade svaret.

   Jag ser vad ni skriver och ni är ju rörande överens. Men jag FÅR det inte att gå ihop. För mig KRÄVS en parentes om man ska läsa det i en annan ordning än det kommer… Och jag får en total låsning i hjärnan när ni vill göra tvärtom!! Gaaaahhh!!!

   Kram 🙂

   Gilla

   • Tihi. Jag instämmer med ovanstående om att multiplikation och division går före (men efter parenteser). Det är en av alla mattelagar. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s