Snåriga regler…

Standard

Idag har jag pratat med a-kassan.

Det visar sig att min arbetsförmedlare inte hade hundra koll på det där med a-kassereglerna ändå; när man varit borta från arbetslöshetsersättningen mindre än ett år fortsätter man på sin gamla period – det är först när den tar slut (om runt 180 dagar eller vad det blir, alltså åtta månader eller nåt) som ett nytt arbetsvillkor behövs…

Sen spelar det ingen roll att jag har ett halvår med högre lön än tidigare, för när man gör en ny uträkning så baseras det på de senaste 12 månaderna även om delar av den perioden är a-kassa eller annan ersättning. Vilket för mig alltså skulle innebära 6 månader med inkomst och 6 månader utan (för tydligen räknas a-kassan som 0 om jag fattade henne rätt). Dvs en månadslön i snitt på kanske 12 000? 80% av det minus 33% skatt låter väl roligt……… Men av ett antal regler som jag inte kommer ihåg så gör man inte den uträkningen. Tror det hade att göra med ”om det blir en väsentlig sänkning”. Och det blir det ju. Jag hade för mig att det gick på inkomsten, dvs 6 månader nu som anställd plus 6 månader sist som anställd. Så i mina fåfänga fantasier skulle jag få några kronor mer att leka med varje månad. Meeeeeen så är det inte (längre?).

Jag har även upptäckt en annan kulig grej. Inkomstförsäkringen har ett arbetsvillkor på 12 månader, dvs jag måste jobba ett halvår till för att få ihop till ett nytt. Vilket innebär att jag har mina pågående 140 dagar att beta vidare på. Vilket minus förra årets runda alltså ger mig runt 20 dar till att få ersättning för, sen är det grundersättningen som gäller. 10 400 kronor ungefär. Woo-fucking-hoo.

Saker och ting behöver nog lösa sig fort.

Ilar iväg ytterligare några ansökningar och håller tummarna.

 

»

  1. Men så less jag blir på det här! Varför fattar inte arbetsgivarna vilket kap du är?! Om jag börjar bli frustrerad på allvar nu vill jag inte ens tänka på var på frustrationsindex du befinner dig… Kram

    Gilla

  2. Förbaskade regler, att det ska vara så krångliga. Suck. Håller också tummarna för nytt jobb snart, att de inte fattar vilken pärla som väntar!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s