Ytterligare en artikel…

Standard

Artikeln som jag länkade häromdagen – om att Ge ensamstående rätt till assisterad befruktning – har fått en respons från en representant från KD; Barn har rätt till en pappa.

Men självklart kommer även här gräddan av svea rikes intellektuella elit in och kommenterar;

Barn ska skapas under ultimata förhållanden, om nu några slarvar så får de göra så gott de kan för att rätta till situationen eller ge upp och göra en abort.

Äkta humanitärer.

Det hänvisas som vanligt rätt så friskt till Barnkonventionens sjunde artikel som tolkas till att barn har rätt att känna till båda sina föräldrar – vilket tycks vara  ett av huvudargumenten mot assisterad befruktning hos singlar. Jag lånar några ord från en mycket klok kvinna som först citerar texten i själva konventionen och sen följer upp med en mycket klok tolkning! Den är visserligen längre än en mening, men jag vill inte planka den rätt av 🙂

”Barnet skall registreras omedelbart efter födelsen och skall ha rätt från födelsen till ett namn, rätt att förvärva ett medborgarskap och så långt det är möjligt, rätt att få vetskap om sina föräldrar och bli omvårdat av dem. Konventionsstaterna skall säkerställa genomförandet av dessa rättigheter i enlighet med sin nationella lagstiftning och sina åtaganden enligt tillämpliga internationella instrument på detta område, särskilt i de fall då barnet annars skulle vara statslöst.”

Paragrafen handlar alltså om ett barns rätt till medborgarskap, till en identitet, till omvårdnad.

långt som det är möjligt få vetskap. Vid assisterad befruktning i Sverige används alltid öppen donator. Sålänge som den vården inte är tillgänglig för singelkvinnor åker vi utomlands. Och där är reglerna annorlunda. Sålänge KD fortsätter hävda sjunde paragrafen motverkar de sitt eget syfte.

Man kan fortsätta dra diskussionen vidare, men jag ids inte.

 

»

  1. När de utgår ifrån ”rätt att få vetskap om sina föräldrar och bli omvårdat av dem” fokuserar ordet på föräldraskap som något kopplat till biologi och där biologin är det centrala och inte det utförande föräldraskapet. En man som blir pappa med hjälp av donerade spermier, ska det barnet då bli omvårdat av både sin pappa och donatorn? Tvivlar på att artikeln syftar till barn som tillkommit med hjälp av donatorer… Och som du skriver, motståndarna till att ge ensamstående rätt till behandling i Sverige skjuter sig själv i foten med sina argument. Sedan kan jag önska mig en större diskussion kring vad vårt samhälle förmedlar till barn som uppkommit genom donation. Genom att eftersträva öppna donatorer skapar vi också en hel del förhoppningar och förväntningar som jag önskade vi kunde tala mer om som samhälle, men det är en annan diskussion 😉

    Gilla

    • Precis! Det är där jag fastnade oxå – fast jag hittade inte orden för det – att föräldraskap likväl handlar om den sociala föräldern som den biologiska. För en öppen donator blir ju aldrig en förälder — och om det vore kravet skulle aldrig donation av något slag genomföras i Sverige. Sen nej, den är knappast skriven med donation i åtanke, ändå eller just därför (?) baseras motståndet därpå.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s