Apropå storkar

Standard


Eller kanske snarare, donatorer.

Vid insemination kan man välja anonym eller öppen donation. Skillnaden är huruvida barnet vid 18 års ålder kan få tillgång till sin donator. En öppen donator förbinder sig att träffa barnet – en gång. En anonym donator kommer man egentligen aldrig veta mer om än att han är x cm lång, med x färg på ögon och hår. Möjligen vet man också vilken utbildning de har. Om jag fattat det hela rätt kan man i vissa fall få tag i en s k extended profile, men om det gäller både öppen och anonym har jag inte koll på ännu.

Representanten från storken berättade att det är män runt 25 i ålder, ofta akademiker, som donerar. För att accepteras som donator går de igenom allehanda tester, inte minst för att ta reda på hur deras simmare mår, och deras sjukdomshistoria kontrolleras så långt bak som fyra generationer. Egentligen är dessa män alltså friskare än genomsnittsmannen. Av alla som vill bli donatorer så är det endast 10% som accepteras. Och de gör det knappast för att bli rika. Runt 500 kr per…eeeh… leverans. Det finns dessutom en gräns för hur många konstaterade barn som tillåts.

Frågan är då; öppen kontra anonym.

Jättesvårt!!


Jag inser att det viktiga är att kunna stå inför sitt barn 18 år längre fram och försvara sitt val. För frågan kommer komma ”varför”; Varför valde man det ena eller andra? Varför valde man det här sättet att göra barn på? Varför.

Min stora rädsla är att stå inför ett barn som säger ”bara han träffar MIG så kommer allt bli annorlunda. Han kommer att vilja vara MIN pappa. Jag vet att han bara är donator till x andra, men JAG kommer vara annorlunda…” För en donator kommer aldrig, kan aldrig, bli en pappa, någonsin.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s